Ружица Тодоровић

Иконописац

Критика : др Слободан Милеуснић

СНОВИЂЕЊА РУЖИЦЕ ТОДОРОВИЋ"Свеукупна уметност, посебно сликарство јесте унутрашњи исказ и потреба да се лепота пренесе у стварност. У тој ликовној причи, поред уметничке виртуозности и његовог стваралачког умећа, битан је и ликовни садржај, односно оно што представља уметниково казивање.


Ружица Тодоровић је изабрала српске светиње-манастире, та молитвена станишта, културна средишта и нарадна зборишта. У том низу црквеноуметничких здања заступљени су скоро сви значајни манастири у васцелој Српској патријаршији, од Косова и Метохоје до равног Баната и Сентандреје, па све до светиња у Босни и Херцеговини, односно Далмацији. Сва та вековна здања, као својеврсни крајпуташи, говоре о нама, о нашим сеобама и прескрбним временима.


У њеним сликама доминира израштајнос читавог спектра боја и визуелне експресивности. Необично, манастирска здања, те духовне крајпуташе, снагом духа и ликовног умећа, довела у неки склад са временом у коме јесмо. Потврдила је она исконску богословску мисао да је цеолкупно људско стваралаштво духовна рефлексија - одсјај времена у коме живимо. То је у ствари, њена молитва и уздарје. Снагом духа и светосавске просвећености учинила је ликовни искорак;покушавши, и то успешно, да краичком душе завири у манастирска вековна молитвена тиховања; да иконопише богугоднике Божије. То није лако ни једноставно: док је сликарство бележење онога непосредног што нас окружује или служи као предложак, иконопис је изображавање светих, односно живописање њиховог праобраза.


Ружица Тодоровић, иконосликарка из питомог Баната, у свету ликовног стваралаштва ходочасти (већ више од 15 година) по светињама наших предака уносећи у њих своју ликовну знатижељу и иконописачко хтење.

Пут којим је крочила Ружица Тодоровић је пут који води ка Богопознавању и уметничком доказивању. Тај пут започео је у банатском манастиру Месићу, уз благослов надлежног епископа и молитвом житеља ове светиње. У том ходу лепоте и ходочашћа, срећно јој и благословено било."


 

О Васкрсу, Др Слободан Милеуснић,

2005. године управник Музеја СПЦ

 

Гости

Имамо 3 гостију на мрежи

Вести

Донације манастиру Сочаница, општина Лепосавић

Донирајте овде

2019. Наставак живописања храма Успења Пресвете Богородице, Ново Брдо, КиМ.

2018. Почетак живописања храма Успења Пресвете Богородице, Ново Брдо, КиМ.

2018. IX Међународна изложба "Уметност у минијатури" Мајдан Арт

2018. Наставак живописања храма Свети Трифун, Гудурица.

2018. Осликавање икона за иконостас католикона манастира Сочаница.

2018. 14. међународно бијенале уметности минијатуре, Горњи Милановац.

2018. Витез фест.

2018. Васкршња изложба, храм Свети Сава.

2018. Васкршња изложба Народни музеј Крагујевац.

2018. Међународна уметничка изложба Порто,Португалија.

2017. Ријека мини арт.

2017. Годишња јесења изложба, Прогрес.

2017. Дани духовне културе Темишвар.