Ружица Тодоровић

Иконописац

Историјат манастира Месић

Манастир Месић код Вршца, један је од најстаријих манастира у Банату.

Посвећен је рођењу Св. Јована Крститеља. Вековима је био мушки манастир а од 1952. године постао је женски манастир.Манастир Месић

О постанку овог манастира има више предања. Најстарије предање каже да је манастир саграђен и првој половини XI века од ученика Св. Ћирила и Методија који су 1030. године наредбом угарског краља Стефана И,били протерани из северо западне Румуније ( где су до тада ширили јеванђеље и где су имали свој свето-Претечев манастир манастир у месту Морисена - данашњи Чанад). Пошто више нису могли да остану тамо, дошли су у ове крајеве и ту 1033. године саградили нови манастир Св. Јована Крститеља. Друго предање говори да је манастир основао жички јеромонах Арсеније Богдановић-Сремац 1255. године по благослову Св. Саве који га је и поставио за првог игумана новооснованог манастира. Касније, Св. Арсеније је наследио Св. Саву на архиепископском престолу и постао други архиепископ спрски. Треће предање каже да је манастир подигнут крајем XV века од Св. Деспота Јована Бранковића и његове мајке преподобне Мати Ангелине, при чему није искључена могућност да су оно у ствари обновили стари манастир Месић,који је у међувремену био срушен.

После владавине Св. Бранковића, ови крајеви су потпали под турску власт и за то време манастир је био два пута паљен, при чему је изгорела и сва манастирска архива.Кад су Турци 1718. године били протерани, почело је обнављање манастира.Један монах из манастира Крушедола (јеромонах Мојсеј Стефановић) је отишсао у Русију и од тадашње Руске Јелисавете Петровнедобио велику новчану помоћ и тако овновио цркву.Знајући као монах праве вредности правослаља , он је нашао мајсторе зографе који су фрескопирали цркву у такованом византијском стилу. Предпоставља се да су ти зографи, који су се звали Андреј, Петар и Јован припадали фрескописачкој радионици манастира Враћевшнице. Мада је овај фрескопис настао у првој половини XVIII  века, ипак има византијске карактеристике што даје посебну вредност овој цркви.

Крајем XVIII века црква је поново обнављана и то према нацрту Немачког архитекте Блобергера. Том приликом је избршена барокизација цркве - дограђен је барокни звоник са припратом и постављен барокни иконостас. У првој половини XIX века, византијске фреске у цркви биле су покривене са два слоја малтера и преко тога су биле местимично насликане сцене из Јеванђеља у барконом стилу. Куполе које су карактеристичне ѕа византијску архитектурубиле су покривене обичним кровом у моравском стилу. То је било учињено да би се прикрила изразито православна обележја овог манастира, јер је то било време доминације католицизма у овим крајевима. После дугог Другог Светског Рата, извршене су две рестаурације и црква је враћена у првобитно стање.

У цркви се налази чудотворна икона Мајке Божије која се зове "Достојно Јест" из 1803. год. и која је насликана по узору на чувену светогорску икону  "Достојно Јест"  која је стара преко хиљаду година и чува се у протатском храму Кареји на светој гори. По предању, пред том моћном иконом је Арханђео Гаврил отпевао песму Богородици   "Достојно Јест"  која се од тог времена прева и свим православним црквама већ 10 векова.Иконописац Месићке иконе   "Достојно Јест" није познат,као ни то како је и када ова икона дошла у овај манастир,само је познато да је икона чудотворна и да посредством ње, пресвета Богородица точи исцељења свима који јој са вером прилазе.

Са благословом игуманије Манастира Месић Параскеве музичка подлога је појање сестринства манастира.

 

Гости

Имамо 3 гостију на мрежи

Вести

Донације манастиру Сочаница, општина Лепосавић

Донирајте овде

2019. Наставак живописања храма Успења Пресвете Богородице, Ново Брдо, КиМ.

2018. Почетак живописања храма Успења Пресвете Богородице, Ново Брдо, КиМ.

2018. IX Међународна изложба "Уметност у минијатури" Мајдан Арт

2018. Наставак живописања храма Свети Трифун, Гудурица.

2018. Осликавање икона за иконостас католикона манастира Сочаница.

2018. 14. међународно бијенале уметности минијатуре, Горњи Милановац.

2018. Витез фест.

2018. Васкршња изложба, храм Свети Сава.

2018. Васкршња изложба Народни музеј Крагујевац.

2018. Међународна уметничка изложба Порто,Португалија.

2017. Ријека мини арт.

2017. Годишња јесења изложба, Прогрес.

2017. Дани духовне културе Темишвар.